Spring naar inhoud
december 7, 2011 / surfedu

Verslag van Ludo en Hans

Ludo Zwaan en Hans Havinga schreven een uitgebreid verslag:
Verslag Educause 18-21 okt2011

De belangrijkste conclusies zijn hieronder samengevat:

Deze boeiende studiereis heeft geleerd dat er vele ontwikkelingen zijn op het grensvlak van onderwijs en IT. Hans en ik proberen een aantal conclusies te trekken:

• De virtualisering neemt toe. De meeste extreme vorm is een virtuele classroom waar via microblogging (twitter) onderling werd gecommuniceerd. Dat zien we bij de CHE niet zo snel gebeuren. Het online aanbieden van onderwijsprogramma’s past in de mondiale trend van levenslang leren en afnemende studentenaantallen en biedt voor de CHE kansen (afstandsleren)
• Self-assesment, Peer-assesment of eAssesment is regelmatig gepresenteerd. Door studenten zelf te laten toetsen zal uitval en studieresultaten positief beïnvloeden. Er zijn verschillende voorbeelden gepresenteerd (zoals het biobook). Daar ligt een kans voor de CHE.
• De manier van lesgeven & begeleiden vraagt om didactische verandering;
o Het meer in groepen werken mbv digitale middelen,
o het gebruik maken van sociale media vraagt een andere stijl van lesgeven enz.
o Het feedback geven in een digitaal portfolio en de (positieve) consequenties die dat kan geven voor het SLB gesprek.
Het betekent wel dat de digitale vaardigheden van de docenten omhoog moet. Tablets (mn de iPAD) is actueel, al staan de (didactische) toepassing nog in de kinderschoenen. Studenten worden soms overweldigend door de vele mogelijkheden (apps) dus begeleiding is daarin belangrijk.
• Traditionele colleges kunnen worden verrijkt door gebruik van social media. Ze bieden handige manieren om vragen en commentaar door studenten vast te leggen om deze later te bespreken. De inzet is eenvoudig te regelen, er is alleen wat durf en initiatief voor nodig.
• Het mobiele aanbod neemt fors toe (naast de tablet): Belangrijk is om te blijven afwegen welke informatie en dienstverlening via de reguliere website/intranet aangeboden wordt en welke via mobiele middelen Het is de bekende balans zoeken, maar een trend is toch wel om grote naslagwerken benaderbaar te maken via Apps op de mobiele telefoon.
• Sociale media groeien hard, met al hun specifieke issues zoals privacy. Een beleid hierop ontwikkelen is gewenst, want jongeren gebruiken het volop
• Sharepoint hebben we weinig gezien, in de US zit men op meer op web gebaseerde omgevingen met allerlei specifieke applicaties die aan elkaar gekoppeld worden. Wij zijn daar goed mee bezig al moeten we wel kijken wat we wel en wat niet in Sharepoint doen (bijv video streamen gaat moeizaam in SP). Live@edu (mail uit de cloud) moeten we even aanzien totdat we weten wat er met Office365 gaat komen in Q2-2012.
Hans en ik hebben korte samenvattingen gemaakt van de lezingen en op de volgende bladzijden zijn deze te vinden. Voor meer details kan je ons benaderen.
Wij vonden het een geweldig studiereis, inspirerend en leerzaam. Het heeft ons er meer van overtuigd dat wij kansen laten liggen als CHE, mn. op didactisch vlak. Samen met de academies moeten we gaan vaststellen wat hun ambitie gaat worden om onze digitale omgeving echt te gaan gebruiken door docenten en studenten. Dit zal dan input zijn voor het Informatieplan 2012-2016.

Tenslotte: De reis was perfect georganiseerd door Surf (Annette Peet en Lieke Rensink) waarvoor dank! Het samen optrekken met collega’s van andere instellingen was nuttig en hier en daar worden vervolg afspraken gemaakt. Ook de USA is een bijzonder land: veel is groot: auto’s, gebouwen, (veel) eten & drinken, mensen (dik), infrastructuur, de ruimte enz. De inwoners zijn vriendelijk en toegankelijk.

Hans Havinga – Ludo Zwaan, 22 oktober 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: