OpenClass, een revolutie in DLWO’s?
Toch wel de ontdekking op de Educause 2011: OpenClass
OpenClass is een LMS (Learning Management System) zoals Amerikanen dat noemen, wij noemen dat meestal en DLWO (Digitale Leer en Werkomgeving). Maar dan één die gratis door Pearson wordt aangeboden als applicatie in de Google Apps omgeving. Pearson en Google hebben daarvoor een samenwerkingovereenkomst afgesloten.
Voor een Onderwijsinstelling betekent dit dat er voor het eerst een volledig gratis DLWO beschikbaar komt.
Er bestonden natuurlijk al wel OpenSource DLWO’s als Sakai en Moodle, maar die moeten dan nog wel gehost worden, en zijn daarom niet zonder kosten. OpenClass is een volledig gratis product uit de Google-cloud.
Onderwijsinstellingen kunnen het gebruiken door Google-apps te activeren voor hun domein, en daarmee kan elke gebruiker met een bij dat domein horend email-adres OpenClass gebruiken met het eigen instellings account. (In Amerika nu al beschikbaar, in Europa vanaf begin 2012).
De integratie met andere Google-applicaties lijkt volmaakt. Zo nodig je bijvoorbeeld studenten uit in een groep (bijvoorbeeld van een leergang) met een Google-docs spreadsheet.
Ik heb een demonstratie gezien op de stand van Pearson, en een gloedvol betoog gehoord op de Google stand van Adrian Sannier, de SVP (Senior Vice President) of Learning Technologies van Pearson. (You can see him too on http://www.joinopenclass.com):
Ik heb nog niet de kans gehad er zelfstandig mee te spelen, maar het ziet er goed uit, en het lijkt gebruikersvriendelijk. Ik zag een repository, assignements, een grade-book, en zelfs een toets-module. De claim is dat de mogelijkheden zich laten gebruiken als een “social community”. Ik citeer hier uit een artikel van CampusTechnology:
Another feature introduced in OpenClass is “Collaborations,” which integrates with the Google Docs collection function. Both students and faculty can create collaboration spaces, which allow groups of students to share digital artifacts and work on projects together; it also provides a way for instructors to monitor the evolution and dynamics of a group project. The program introduces Sharing, a blogging tool that lets a user write and post blog entries and bring in video content while also integrating with YouTube, photo-sharing site Flickr, and microblogging site Tumblr. What sets Sharing apart from the standard blogging tool is that Pearson intends to allow the user to share entries outside of the immediate course or campus by letting people “follow” each other and to make those entries available across institutions.
Met dit soort mogelijkheden is het niet moeilijk te fantaseren dat je daarmee bijvoorbeeld peer-review zou kunnen inrichten.
Op dit moment is dat allemaal nog wat gissen, maar dit zou wel eens een killer-app voor onderwijs kunnen zijn. Elke Onderwijsinstelling die jaarlijks een fortuin uitgeeft aan licenties voor een DLWO (Blackboard bijvoorbeeld) zal met het beschikbaar zijn van een gratis alternatief toch aan zichzelf moeten uitleggen hoe die business-case in elkaar steekt.
En over business-case: wat is nu het verhaal van Pearson? Pearson is een beursgenoteerd bedrijf met een jaaromzet van 6,5 miljard euro, en dat zit voor ruim driekwart in de Teaching & Learning business. Geen bedrijf met een traditie iets “weg te geven”.
Michael Feldstein geeft in zijn blog enkele interessante bespiegelingen over de mogelijke beweegredenen en implicaties, en probeert de vraag te beantwoorden of hier sprake is van disruptive technology: http://mfeldstein.com/why-pearsons-openclass-is-a-big-deal/
Velen hebben hierover al interessante dingen opgemerkt:
- Educause reisgenoot Pierre Gorissen natuurlijk, in zijn ICT & Onderwijs Blog
- Wilfred Rubens in zijn technology enhanced learning blog
- en vele anderen.
Eén ding is zeker: dit zal niet lang onopgemerkt blijven, hier moet serieus naar worden gekeken. Een aardverschuiving ligt om de hoek. Wat gaan we hier mee doen in de SURF-thema’s DLWO en Toetsen?
Zeker interessant, mocht dit op termijn een richting zijn die opgeslagen gaat worden, dan ook eens nadenken over de gebruikelijke thema’s bij (out)sourcing. En hoe krijg je al die dat uit BlackBoard naar een dergelijke omgeving (die migratie houdt ons tegen?). Zou SURF in het DLWO pogramma niet eens een “field lab” kunnen inrichten? Wat betekent een dergelijke ontwikkeling wanneer je serieus werk wilt maken van Sociale Media en Learning Analytics? Lost zo’n omgeving het probleem rond grootschalig toetsen op? Kortom….. dit was (kennelijk) een buzz op Educause, zien we het volgend jaar terug met mooie voorbeelden of bleek het nog een hype en zien we er niets meer van terug? Innovatoren verenigt u!
Ik heb Openclass al geactiveerd via Google apps op de demo site van SURFconext.
Andere leuke ontwikkelingen in DLWO land zijn Instructure met Canvas en Nixty
Hé, wat raar. Ik kreeg bij Pearson te horen dat Openclass in Europa pas vanaf 1-1-2012 beschikbaar was. Dit naar aanleiding van vragen die ik daar via Twitter over kreeg.