Skip to content
oktober 21, 2011 / surfedu

Macaroni & Cheese

Wat een hoop informatie krijg je te verwerken tijdens zo’n mega-conferentie als EDUCAUSE.  Op het gebied van (federatief) identity management kan ik deze dagen mijn hart ophalen. Zo heb ik een paar interessante sessies bijgewoond van de InCommon federatie (het Amerikaanse equivalent van onze eigen SURFfederatie), waar men hard zijn best doet om het niveau van identity management binnen de onderwijsinstellingen naar een hoger plan te tillen met hun Assurance Program.

Ze moeten ook wel, want sinds president Obama zich ermee bemoeit met zijn “National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace” (NSTIC), stellen een aantal (overheids-) service providers hogere eisen aan de kwaliteit van extern geleverde identiteiten. Het overheidsprogramma probeert samen met belangrijke stakeholders zoals de gezondheidszorg, het bankwezen en het hoger onderwijs te komen tot standaarden, die vertrouwde uitwisseling van identiteiten mogelijk maakt. Een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse e-Herkenning, dat langzaamaan op gang komt.

De  programmamanager van NSTIC is zo vlak voor zijn eigen pensioen nogal sceptisch over wat zij met beperkt budget kunnen bereiken met al deze stakeholders. Met een overvloed aan cynische grappen haalt hij de kracht van zijn eigen verhaal een beetje onderuit, al moet ook ik wel lachen als hij de vraag : “you have told us so much confidential information…do you have to kill us now?” beantwoordt met: “If you haven’t fallen asleep by now, I sure as hell won’t kill you!”.

Naast sessies over identity management, biedt het programma ook ruimte om sessies over mijn ‘oude liefde’ Learning Management Systemen te volgen. Onder invloed van de social media revolutie verandert het onderwijs, en dus veranderen de LMS-systemen mee. Het LMS-systeem dat deze dagen op ieders lippen ligt is dat van Pearson. Zij proberen met hun gratis platform Open Class allerlei Google functionaliteit te combineren tot een volwaardig LMS. Benieuwd of zij de onderwijsmarkt ermee gaan openbreken…

Met zo’n breed programma kan het bijna niet anders of er zitten ook minder interessante sessies tussen. Zo kwam ik gisteren lichtelijk teleurgesteld uit een sessie over “strategic partnerships between library & IT” . Ik had me verheugd op succesverhalen van hoe IT & de bibliotheek elkaar kunnen versterken en wat voor meerwaarde dat oplevert voor de gebruikers. Niets daar over, het ging vooral over hoe om te gaan met organisatieveranderingen bij dit soort gedwongen huwelijken. Bij het zien van de maar liefst 9 sprekers in 30 min over dit onderwerp, kan ik me er wel iets bij voorstellen dat het lastig is om de ene autist met de andere autist te laten samenwerken (pardon my French), maar ze doen hun best! Gelukkig leverde de sessie nog wel de oneliner van de dag op: “Culture eats strategy for breakfast”. 😉

Over het Amerikaanse avondeten zou je iets soortgelijks kunnen beweren, want de ons beloofde hors d’oevres bij het gala-diner in het heerlijk patriottische  National Constitution Center bleek gewoon ordinaire macaroni & cheese te zijn.  “US Culture eats macaroni & cheese for dinner”. Heerlijk toch?

Eefje van der Harst (SURFnet)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: